Co to je mateří kašička a jaké má využití?

person Posted By: Josef Treml list In: Včelí produkty On: comment Comment: 0 favorite Hit: 987
Co to je mateří kašička a jaké má využití?

Ne nadarmo se říká, že je příroda mocná čarodějka. Jedním z jejich „kouzel“ by se dal nazvat i včelí produkt v podobě mateří kašičky, která má řadu pozitivní účinků na lidské zdraví potvrzených vědeckými studiemi. Co to mateří kašička je a jaké možnosti využití tato přírodní látka nabízí?

Co je to mateří kašička?

Mateří kašičku, jež má žlutavý nádech a želatinovou konzistenci, vylučují včely z hltanových žláz. Tuto látku s výjimečnými vlastnostmi ale nedokážou vytvořit všechny včely, jen ty, kterým je šest až čtrnáct dnů, tedy takzvané včely mladušky. Mateří kašička obsahuje vodu, bílkoviny, sacharidy, lipidy, minerální sody a také minerály a vitamíny (vitamín E, C a D), včetně několika typů vitamínu B (B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12). Obsahuje i polyfenoly, tedy chemické látky bohaté na antioxidanty, které se přirozeně vyskytují v rostlinách.

Využití mateří kašičky

Mateří kašičku, stejně jako včelí vosk, využívali už staří Egypťané a Římané, kteří ji používali k léčebným i kosmetickým účelům, a stejné využití má i dnes. Mateří kašička je ceněná pro své antibiotické vlastnosti, blahodárně působí na nervový a hormonální systém, funguje jako prevence proti vzniku některých civilizačních chorob a zpomaluje procesy stárnutí.

Kosmetika s mateří kašičkou

Jak už jsme zmínili, mateří kašička se hojně používá v kosmetice, je totiž prokázaný její příznivý regenerační účinek na pleť a pokožku a také prokazatelně redukuje vrásky. V nabídce rodinného včelařství Úůll najdete hned několik kosmetických produktů s obsahem mateří kašičky, například účinné pleťové krémy.

Mateří kašička a vědecké studie

Jaké blahodárné účinky mateří kašičky na lidské zdraví potvrdily studie? Studie z roku 2011 ukázala, že mateří kašička může poskytnout úlevu od nepříjemných příznaků menopauzy, podle studie z roku 2014 může mateří kašička také zmírnit příznaky premenstruačního syndromu. Studie zveřejněná v časopise Nutrition Research and Practise zase ukázala, že mateří kašička dokáže urychlit proces hojení ran. Přínosná může být podle vědců i pro osoby s diabetem druhého typu, kdy může vést ke snížení hladiny glukózy v krvi.

Přesvědčte se o skvělých účincích mateřské kašičky na vlastní kůži i vy, vyzkoušejte kosmetiku s touto unikátní přírodní látkou.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec