Jak vzniká med?

person Posted By: Josef Treml list In: Med On: comment Comment: 0 favorite Hit: 90
Jak vzniká med?

Věděli jste, že je pouhopouhá půlka lžičky vašeho oblíbeného medu celoživotním dílem jedné včelky? V následujících řádcích se podíváme na to, jak med, který je po právu nazývaný tekutým zlatem, vzniká. Kromě toho si přiblížíme, co je to krystalizace medu a jak rychle k ní dochází.

Jak vzniká med?

Vznik medu je poměrně složitým procesem složených hned z několika kroků. Lahodný zlatavý med by nemohl vzniknout bez spolupráce několika včelek. Vše začíná ve chvíli, kdy včelky létají z květu na květ, sbírají sladkou šťávu květin neboli nektar nebo medovici ze stromů a nasávají ji do medového váčku. Včelka se svým cenným nákladem přiletí do úlu a nektar nebo medovici předá sosákem mladší včele. Tímto dochází k tomu, že každá včela k nektaru přidá enzymy a aminokyseliny ze svých žláz. Ve chvíli, kdy je směs dostatečně zahuštěná, včely ji uloží do včelí buňky v plástu.

V buňce med „zraje jako víno“

V buňce je med vysušovaný za vyšších teplot do chvíle, kdy je zralý. Včely jsou schopné nektar vysušit ze 70 % na 17 %. Poté, co med dosáhne zralosti, je zavíčkovaný včelím voskem. Tímto dostávají včelaři signál, že je med připravený k vytáčení. Aby mohl vzniknout 1 kg medu, musí včelky navštívit zhruba 1 000 000 květů.

Krystalizace medu aneb proč med cukernatí

Začal vám med ve sklenici krystalizovat a vy uvažujete nad tím, jestli to není známka toho, že je třeba med vyhodit? Dobrou zprávou je, že se medu rozhodně zbavovat nemusíte. Krystalizace neboli cukernatění je totiž zcela přirozený proces, který nijak neovlivňuje složení medu ani nemá negativní vliv na cenné látky, které jsou v něm obsažené. Krystalizace probíhá ve dvou fázích. Nejdříve nastává takzvaná nukleace, během které začíná med houstnout a tvoří se v něm krystalizační centra. Následuje samotná krystalizační fáze, při které narůstají krystaly.

Jak rychle dochází ke krystalizaci medu?

Doba, po které začne med krystalizovat, je u každého medu jiná a odvíjí se od toho, kolik glukózy daný med obsahuje. Medy s vyšším obsahem glukózy krystalizují rychleji než medy s nižším obsahem.

Pojďme se společně podívat na to, po jaké době krystalizaci u jednotlivých druhů medu očekávat:

• květové medy: 4 týdny
• řepkový med: 3 týdny 
• lesní, pohankový a svazenkový med: 3 měsíce
• medovicový med: 5 měsíců

Zkrystalizovaný med můžete uvést do původního stavu


Med vám zkrystalizoval, ale vy ho potřebujete v původním tekutém stavu? Žádný problém, med stačí zahřát. Jak? Ideálně zabalte med do utěrky a dejte ho na topení, zahřát ho také můžete ve vodní lázni. Možná vás právě napadlo, že med zahřejete v mikrovlnné troubě. Tento postup rozhodně nedoporučujeme. Med by se totiž poškodil a zůstal znehodnocený.

Koupit med

Chcete mít záruku, že kupujete opravdu kvalitní med, který není doslazovaný cukrem nebo ředěný vodou? V tom případě doporučujeme med koupit přímo od včelaře.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec