Podle čeho poznat kvalitní med?

person Posted By: Josef Treml list In: Med On: comment Comment: 0 favorite Hit: 13672
Podle čeho poznat kvalitní med?

Ne nadarmo se říká, že není med jako med. Nejenže se nesetkáte jen s jedním druhem medu, ale je třeba také říci, že ne všechny medy jsou stejně kvalitní. V tomto článku se tedy podíváme na to, jak vybrat kvalitní med, který je chutný a prospěšný pro vaše zdraví.

Na jaké druhy medu při výběru narazíte?

Dalo by se říci, že existují tři základní druhy medu. Jedná se o med květový získávaný z nektarů stromů a květů, med lesní, jehož základní surovinou je medovice, která se nejčastěji vyskytuje na stromech v lese, a smíšený med. Jak už název smíšený med napovídá, kombinuje květový a lesní med. Mnoho lidí má za to, že je lesní med lepší než květový med, není to však pravda, oba medy mají své výhody a zdravotní přínosy a dalo by se říci, že jsou srovnatelné. Liší se svou barvou, chutí i vůní, takže je jen na vás, který z těchto druhů preferujete.

Jak vybrat kvalitní med?

Možná jste také v poslední době narazili na kauzy, které upozorňovaly na to, že se na český trh dostaly falšované medy, které měly na etiketě uvedené nepravdivé údaje. Některé medy, zejména pak z Číny a Ruska, také obsahovaly látky, které by v medu obsažené být neměly. I nyní můžete narazit na medy, které jsou doslazovány cukry nebo sirupy ve snaze prodejců ušetřit. Jak tedy med vybrat? Bezesporu nejlepším řešením je zakoupení medu přímo od včelaře. V případě, že přeci jen musíte sáhnout po medu z obchodu, dávejte přednost těm, které mají na etiketě napsáno, že jsou vyrobeny v České republice, ideálně volte medy v BIO kvalitě.

Co by nemělo chybět na etiketě medu?

Zajímá vás, jaké údaje by měly být uvedené na každé etiketě medu? Výrobci medu by se měli jednak řídit vyhláškou Ministerstva zemědělství a jednak základními předpisy zákona o potravinách a vyhláškou poskytující informace o způsobu označení potravin. Podle těchto předpisů je nutné uvést, jestli se jedná o med květový nebo medovicový a v případě, že se nejedná o med vytočený také způsob, jakým byl med získaný. Na etiketě by mělo být uvedeno i obchodní jméno výrobce, sídlo výrobce, země původu, množství medu a datum exspirace. Naopak výrobci na med nesmí uvádět slova pravý, kvalitní, přírodní, léčivý, čerstvý a čistý.

Otestujte si doma kvalitu medu

Existuje několik domácích testů, které vám napoví, zda jste si zakoupili opravdu kvalitní med, je však třeba říci, že nejsou 100% spolehlivé. Vyzkoušet můžete například test hořlavosti, ten je založený na tom, že pravý med hoří, pokud by med obsahoval vyšší než přípustný obsah vody, nebyl by hořlavý nebo by při hoření silně prskal. Med ale není možné zapálit přímo, je třeba přírodní provázek nebo vatový tamponek namočit do medu, přebytečný med setřít a následně zapálit.

Koupit med

Chcete mít záruku, že kupujete opravdu kvalitní med, který není doslazovaný cukrem nebo ředěný vodou? V tom případě doporučujeme med koupit přímo od včelaře.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec