Proč pití čaje s medem přináší tělu celou řadu benefitů?

person Posted By: Josef Treml list In: Med On: comment Comment: 0 favorite Hit: 8847
Proč pití čaje s medem přináší tělu celou řadu benefitů?

Není divu, že je med někdy nazývaný tekutým zlatem, s trochou nadsázky by se totiž dal nazvat elixírem zdraví. Možná jste ale už někde zaslechli, že ve chvíli, kdy se přidá med do horkého čaje, přichází o své blahodárné účinky. Je to pravda, nebo je naopak pití čaje s medem to nejlepší, co můžete pro své tělo udělat?

Mýtus vyvrácen:

Horký čaj med neznehodnocuje Hned na úvod si pojďme uvést na pravou míru tvrzení, že kvůli horkému čaji med přichází o své zdraví prospěšné látky. Bylo dokázáno, že tomu tak není. Med se sice může znehodnotit ve chvíli, kdy ho vystavíte vysokým teplotám na dlouhou dobu, ale to není případ čaje. Čaje mají standardní teplotu mezi 80 až 90 stupni Celsia, ale poměrně rychle chladnou. Teplotní zátěž proto pro med není natolik vysoká a dlouhá, aby přišel o své cenné látky.

Věděli jste?

Aby došlo k znehodnocení blahodárných látek v medu, musel by být med v čaji vystaven teplotě 80 stupňů Celsia minimálně po dobu jedné hodiny, což se běžně neděje.

Kdy přidat med do čaje?

Pokud chcete zachovat všechny nutriční výhody medu, odborníci doporučují ideálně med do čaje nedávat okamžitě poté, co ho uvaříte, ale přidat ho až za několik minut, kdy lehce zchladne. Tento postup vám zajistí úžasnou chuť čaje a také nespočetné zdravotní přínosy, které jsou s medem spojené.

Propijte se díky čaji s medem k lepší imunitě

Med je často popisovaný jako jedna z nejzdravějších přírodních ingrediencí na světě. Med pomáhá při bolestech v krku, zmírňuje kašel, posiluje imunitní systém a podporuje lepší spánek, jeho blahodárné účinky ostatně potvrdila řada studií.

Na nachlazení je čaj s medem výborný

Zima je nerozlučně spojena s nachlazením, bolestmi v krku a rýmou. Dobrou zprávou ale je, že na tyto neduhy skvěle pomáhá pití čaje s medem. Jedna ze studií došla k závěru, že med může díky svým antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem přispět k rychlejšímu zotavení. Na bolesti v krku, kašel a další příznaky nachlazení se skvěle osvědčil citronový čaj s medem a zázvorem. Výzkum na UCLA také naznačil, že sladkost medu dává signál slinným žlázám, aby zvlhčily dýchací cesty slinami, čímž dochází ke zmírnění kašle a snížení zánětu v průduškách. Čaj s medem pro lepší spánek (i při nachlazení) Vědci také potvrdili, že med podporuje kvalitní spánek, pomáhá totiž tělu produkovat melatonin, který je známý také pod označením hormon spánku. Pokud jste navíc nachlazení a budíte se v noci kašlem, med vám během noci udělá dvojnásobnou službu. Když do čaje přidáte dvě lžičky medu a dopřejete si čaj před spaním, můžete se nočním záchvatům kašle vyhnout.

Závěr:

Čaj s medem? Ano Z výše uvedeného vyplývá, že je med v čaji nejen velmi chutný, ale také přínosný pro naše zdraví a rozhodně je namístě si ho dopřát (a to nejen když bojujete s nachlazením).

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec

Ověřeno našimi zákazníky

Prohlédněte si vybraná hodnocení našich zákazníků.

Výhody:
Vyborny med Rychle vyrizeni objednavky, zbozi velmi dobre zabaleno
Pečeť ověřeno zákazníky

Vendula K. 09.03.2024

5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Naprostá spokojenost
Pečeť ověřeno zákazníky

Petra T. 27.12.2023

5.005.005.005.005.00
Výhody:
Vynikající med, rychlé dodání a perfektně zabaleno
Pečeť ověřeno zákazníky

Ivan L. 15.12.2023

5.005.005.005.005.00
Výhody:
Rychlá dodávka Chutný med Skvěle zabaleno
Celkový názor:
Moc děkuji, doporučuji, přeji včelařům vše dobré.
Pečeť ověřeno zákazníky

Eva G. 01.12.2023

5.005.005.005.005.00
Výhody:
perfektne zabalene,med je výborný
Pečeť ověřeno zákazníky

Vladimír P. 24.11.2023

5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Zdravím. 100% spokojenost, cena slušná, kvalita vysoká, další nákup, v srpnu.
Pečeť ověřeno zákazníky

Karel G. 13.06.2023

5.005.005.005.005.00