Včelí vosk má mnoho využití

person Posted By: Josef Treml list In: Včelí produkty On: comment Comment: 0 favorite Hit: 2227
Včelí vosk má mnoho využití

Med, pyl, mateří kašička, propolis a včelí vosk. To jsou včelí produkty, které nepřestávají lidstvo fascinovat díky svým výjimečným vlastnostem i složení. Včelí vosk je známý pro své zdánlivě nekonečné možnosti využití, hojně se používá například v kosmetice a vyrábí se z něj také svíčky. 

Využití včelího vosku

Včelí vosk vzniká při metabolické přeměně pylu a medu v těle včel a má nesmírně široké množství využití. Vosk lidé využívali již před několika tisíci lety, ať už na kresby na skalách nebo třeba jako formu platidla v antickém Římě. V současné době se včelí vosk používá například v kosmetickém průmyslu, jako surovina v potravinářském průmyslu (lesklý povrch cukrovinek), v medicíně nebo elektronice. Najdete ho i v úklidových prostředcích a samozřejmě z něj vznikají i svíčky. K výrobě svíček se ostatně včelí vosk nepoužívá nově, svíčky se ze včelího vosku vyráběly již ve starověkém Egyptě, kdy je používaly během slavnostních náboženských obřadů.

Svíčky z včelího vosku

V první řadě si pojďme zodpovědět otázku, proč si pořídit namísto klasické svíčky svíčku z včelího vosku. Včelí vosk je zcela přírodní a ekologický. Svíčky ze včelího vosku nejsou na rozdíl od řady technicky vyráběných svíček obsahujících syntetické přísady toxické. Tyto svíčky navíc hoří jasněji a čistěji než svíčky vyrobené z jiného vosku. Další výhodou je, že z nich nevytéká vosk, protože se pálí postupně. Pokud si tedy chcete užívat pohled na plápolající plamínek, pročistit vzduch a provonět svou domácnost příjemnou medovou vůní, svíčky ze včelího vosku pro vás budou těmi pravými.

Ručně vyráběné svíčky ze včelího vosku

Úůll Svíčky ze včelího vosku, které jsou vyrobeny ručně, nabízí i rodinné včelařství Úůll, které má v nabídce jak svíčky z včelího vosku ve skle, tak i oblíbené motané svíčky ze včelího vosku. Samozřejmostí jsou i další včelí produkty.

Zajímavosti o včelím vosku

Na závěr jsme si pro vás připravili ještě několik zajímavostí o včelím vosku. Věděli jste například že:

  • Včelí vosk se nikdy nezkazí, protože obsahuje silnou ochrannou látku propolis?
  • Včelí vosk pomáhá uzamykat vlhkost, proto je častou součástí hydratačních krémů nebo mastí a balzámů? Je tedy skvělým pomocníkem, pokud bojujete se suchou pokožkou, rty nebo vlasy.
  • Včelí vosk zabraňuje prostupování vody, pro své vodotěsné vlastnosti byl v minulosti využívaný jako tmel? Svíčky ze včelího vosku jsou spojeny hned s několika výhodami. Rozsvítí a provoní i váš domov?

Svíčky ze včelího vosku jsou spojeny hned s několika výhodami. Rozsvítí a provoní i váš domov? 

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec