Blahodárné účinky pylu, propolisu a včelího vosku

person Posted By: Josef Treml list In: Včelí produkty On: comment Comment: 0 favorite Hit: 1864
Blahodárné účinky pylu, propolisu a včelího vosku

Svět včel je bezesporu fascinující. I přesto, že jsou včelky malé, za svůj život zvládnou vykonat obrovské množství práce. Za pouhou jednu minutu navštíví zhruba 10 květů a vděčíme jim za produkty, které jsou synonymem zdraví. Pojďme si přiblížit blahodárné účinky pylu, propolisu a včelího vosku. 

Pyl: Drahocenná látka pro včelky i lidi

Kdyby nebyl pyl, nebyly by včely. A kdyby nebyly včely, náš život na Zemi by skomíral. Včely totiž opylují plodiny, které živí 90 % světové populace. Pyl je tak pro náš život nesmírně důležitý. Co to ten pyl vlastně je? Jedná se o samčí pohlavní buňku rostlin. Takzvaný rouskový pyl včely vytváří tím, že sbírají vzdušný pyl a slepují mikroskopické částečky pylu, ke kterému přidávají nektar a enzym ze svých žláz. 

Výjimečné účinky pylu na lidský organismus

Věděli jste, že včelí pyl obsahuje více výživných látek na kalorii než jakékoliv jiné nutriční přípravky? Dalo by se říci, že pyl je koktejlem zdraví prospěšných látek, obsahuje totiž velké množství bílkovin, železa, kalcia nebo fosforu a také všechny nezbytné aminokyseliny. Rouskový pyl, který můžete přidat do jogurtu, džusu neb třeba ovocných a zeleninových šťáv, pomáhá při trávení a zlepšuje imunitu. Je vhodný při prevenci a léčbě vyčerpanosti organismu a pomáhá také při stresu, únavě, chudokrevnosti a podvýživě. 

Jaká jsou pro pro propolis? 

Pokud bychom měli jmenovat jednu úžasnou přírodní látku, která má protivirové, protibakteriální, protiplísňové a protiparazitní účinky, hlasovali bychom pro propolis. Jedná se o lepkavou živici z vyrůstajících pupenů dřevin a květů, kterou včely používají ke tmelení děr a otvorů před škůdci. Tato látka ale nechrání jen včely, ale i naše zdraví.

Proč používat propolis? 

Propolis je silným antioxidantem, který chrání buňky našeho těla proti škodlivým volným radikálům. Využijte ho i při léčbě kožních onemocnění, paradentózy, ústních aftů, hemoroidů a také při vypadávání vlasů. Je skvělý i na posílení imunity.

Včelí vosk: Řada způsobů, jak ho využít 

Za včelí vosk se označuje produkt, který vzniká metabolickou přestavbou medu a pylu v těle včel. Včelí vosk se používá v celé řadě odvětví, například ve farmaceutickém průmyslu nebo v kosmetice, kdy bývá třeba součástí balzámů na rty nebo rtěnek. Velmi oblíbený je také při výrobě mastí a krémů, protože na pokožce vytváří ochrannou vrstvu zabraňující dehydrataci pokožky, je skvělý také v případě popraskané kůže. Dále se používá v restauratérství, kovoprůmyslu, šperkařství a medicíně. Kromě toho se samozřejmě používá i k výrobě svíček a můžete ho použít i na vymazávání plechu.

Zajímavosti o včelím vosku 

Včela na výrobu 1 kg vosku spotřebuje 3 kg medu a 50 g pylu. Včelí vosk byl velmi ceněný již ve starém Egyptě a v antickém Římě se dokonce používal jako platidlo. Ve středověku se ze včelího vosku vyráběly svíce nazývané jako voskovice, tyto svíce si však mohla dovolit jen nejvyšší vrstva, protože se jednalo o luxusní zboží. 

Pyl, propolis i včelí vosk je možné nazvat zázraky přírody. Tyto přírodní produkty totiž zlepšují náš život a mají blahodárný vliv na naše zdraví. 

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec