Co je to propolis a k čemu se používá?

person Posted By: Josef Treml list In: Včelí produkty On: comment Comment: 0 favorite Hit: 4426
Co je to propolis a k čemu se používá?

Propolis, který je známý také pod názvy včelí tmel nebo smoluňka a dluž, má v lékařství více než 5 000 let starou tradici. Pojďte s námi zjistit, co to vlastně propolis je, jaké účinky jsou s propolisem spojené a také jaké využití nabízí.

Co je to propolis?

Propolis je hmota, kterou vyrábí včely. Jak? Sbírají pryskyřice z pupenů a kůry stromů, ze kterých díky enzymům ve slinách a smíchání s voskem vzniká propolis. Touto tuhou, lepkavou, žlutohnědou látkou poté včely pokrývají vnitřní prostory úlu a vyplňují trhliny. Propolis úl chrání před jakýmkoliv zdrojem nákazy, poradí si totiž s bakteriemi i mikroorganismy. Má tak vlastnosti, které jsou prospěšné i pro lidské zdraví.

Co propolis obsahuje?

Propolis je zhruba z 50 % složený ze směsi pryskyřičných látek, ze 30 % ze včelího vosku a ze zhruba 10 % z balzámů a éterických olejů. Kromě toho obsahuje také vitamíny skupiny B, jež mají pozitivní vliv na nervovou soustavu, provitamín A, vápník a železo.

Jaké jsou účinky propolisu?

Propolis je ceněný zejména pro tři hlavní účinky, jedná se o podporu imunity, působení proti zánětům a působení proti mikroorganismům. Přínosy propolisu pro lidské zdraví potvrdila celá řada vědeckých studií a ukázalo se, že má propolis antisklerotický, protizánětlivý, antitrombotický, protivirový a protiinfekční efekt. Užívání propolisu je velmi bezpečné, u některých lidí se však může objevit alergie na propolis, proto je nutné vždy masti nebo tinktury nejdříve vyzkoušet v malém množství na předloktí.

K čemu se propolis používá?

Propolis nabízí bohaté využití a uplatňuje se nejen ve včelím úlu. Surový propolis sepoužívá ve formě takzvaných propolisových kapek při výplachu úst a ve formě propolisových mastí a kapek našel své využití jako součást kosmetických produktů, mýdel nebo past. Už ve středověku se propolis používal k hojení ran nebo k desinfekci ústní dutiny a toto využití má dodnes. Stejně tak se užívá při kožních problémech, pozitivně působí například na problematickou pleť nebo ekzémy a je prospěšný i pro dýchací cesty, močové cesty a trávicí ústrojí. Používá se nejen v kosmetice, ale také jako součást potravin nebo doplňků stravy.

Další výrobky s propolisem

Ne nadarmo se říká, že bez včel by na zemi nebyl život. Včely jsou pro přírodu nezbytné a jejich produkty mají blahodárný vliv i na lidské zdraví. Využijte benefity jednoho z nejoblíbenějších včelích produktů – propolisu i vy.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec