Jaké je využití včelího pylu a co to vlastně včelí pyl je?

person Posted By: Josef Treml list In: Včelí produkty On: comment Comment: 0 favorite Hit: 1376
Jaké je využití včelího pylu a co to vlastně včelí pyl je?

Příroda nabízí celou řadu výjimečných produktů přínosných pro naše zdraví. Jedním z nich je i včelí pyl. Prozradíme vám, co je to včelí pyl, co obsahuje, jaké je jeho využití a kromě toho se podělíme i o recept na přípravu nakvašeného včelího pylu.

Co je to včelí pyl?  

Nejdříve si pojďme objasnit odpověď na otázku, co to vlastně včelí pyl je. Včelí pyl je přírodním produktem kvetoucích semenných rostlin, bez kterého by včely zahynuly. Pro včelky se totiž jedná o nepostradatelný zdroj výživy, ze kterého vyrábějí mateří kašičku a také med.  

Co včelí pyl obsahuje?  

Včelí pyl je bohatý na obsah biologicky aktivních látek, ať už v podobě bílkovin, minerálů, a to zejména vápníku, železa a fosforu, nebo vitamínů. Jedná se o vitamíny skupiny B, vitamíny A, D, E, K a také vitamín C. Kromě toho včelí med obsahuje i enzymy, flavonoidy, karotenoidy, fytosteroly, éterické oleje a mastné kyseliny.

Přínosy včelího pylu  

Včelí pyl příznivě působí na imunitní systém, hormonální systém u žen, metabolické funkce těla a také na naši vitalitu a odolnost. Pyl má nejen lékařské využití, ale také využití v kosmetice, protože podporuje růst vlasů a nehtů a má i příznivý vliv na stav pleti a pokožky.

Použití včelího pylu v kuchyni  

Včelí pyl můžete konzumovat samostatně nebo ho přidat do celé řady pokrmů. Včelí pyl můžete přidat například do bílého jogurtu společně s medem a oříšky, do snídaňových kaší, smoothie nebo zeleninových a ovocných salátů. Včelí pyl však nepřidávejte do tepelně zpracovaných pokrmů, připravili byste ho totiž o cenné vitamíny. Doporučená denní dávka včelího pylu je jedna až tři čajové lžičky.

Recept na nakvašený včelí pyl  

Aby byl rouskovaný včelí pyl lépe stravitelný, můžete ho nechat nakvasit. Jaký je postup a co budete potřebovat?

·         100 gramů včelího pylu

·         25 gramů medu

·         40 mililitrů vody

Všechny ingredience smíchejte a směs nalijte do otevřené sklenice, kterou nechejte přibližně tři dny v pokojové teplotě. A nakvašený pyl je připravený. Po třech dnech ho začněte uchovávat v lednici.

Využijte benefity včelího pylu ve svůj prospěch a zařaďte tuto unikátní přírodní látku do svého jídelníčku.

Koupit pyl

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec